Program 2019

FESTIVALUL DE MUZICĂ CONTEMPORANĂ CLUJ MODERN, EDIȚIA A XIII-A

Cluj-Napoca

6-12 aprilie 2019

 

Ediția a treisprezecea a Festivalului Cluj Modern se întâlnește în mod fericit cu un moment aniversar marcant în istoria Academiei de Muzică clujene: împlinirea a 100 de ani de existență, răstimp istoric în care instituția și-a câștigat respectul breslei muzicale naționale și internaționale, ca și aprecierea societății spre care, în spiritul menirii sale, își îndreaptă darurile încântătoare ale artei sonore.

La doar câteva zile după reuniunea științifică a Asociației Europene a Conservatoarelor, găzduită de Academia noastră, ce este astfel onorată la cel mai înalt nivel, Cluj Modern 2019 va deschide sărbătoarea creației culte contemporane, propunându-și să confirme seria de succese crescânde a ultimelor ediții și în același timp să rememoreze periplul unui secol de muzică cultă și înaltă școală muzicală academică la Cluj.

Sub genericul „Lumi sonore”, în seara de 6 aprilie vom asculta unul dintre cele mai reputate grupuri de muzică contemporană din Europa, ansamblul francez 2e2m. Aflat sub egida manifestării culturale bilaterale „Sezonul România-Franța 2019”, concertul prilejuiește întâlnirea unor tineri compozitori de gintă latină – francezi, români, italieni – ridicând cortina festivalul nostru în nota incitantă a avangardei.

Nu mai puțin de patru din cele opt concerte ale festivalului includ în program lucrări dedicate vocii, începând cu recitalul „Cluj à la carte – Klausenburger Liederkreis” (Cercul clujean de cântări), integral alcătuit din lieduri ale compozitorilor clujeni în interpretarea a patru dintre cele mai frumoase voci – tot clujene, acompaniate de pianiști pe măsură. În chip de frontispiciu, un lied de Gheorghe Dima, primul director al Academiei și demn simbol al Centenarului aniversat. Maturitatea stilului său romantic apare minunat îngemănată cu poezia contemporanului său Eminescu, ca un reper solid pentru școala componistică de mai târziu, bogat ilustrată în program. Oferta artistică și repertorială a ediției este nu doar variată, ci și puternic personalizată: ansamblul Profil al Universității Naționale de Muzică București condus de Dan Dediu se prezintă în culoarea timbrală rară a cvintetului de coarde căreia i se adaugă un fagot; SonoMania, tânără formație bucureșteană sub conducerea muzicală a Simonei Strungaru, mizează pe lucrările a zece reprezentanți ai celei mai tinere generații de compozitori români, ce se adapă de la izvoarele curate ale colindului transilvan; Cvartetul de coarde Gaudeamus din Brașov poposește la Cluj în periplul unui turneu național cu lucrări create în anul 2018 grație unui proiect inițiat de Institutul Cultural Român; ansamblul clujean AdHOC condus de Matei Pop oferă sub titlul „amgd@100.ro” un portret clujean de grup – cu un oaspete moldovean; titlul concertului se transmite întregului festival: o (pseudo)adresă de email, un mic „răsfăț” al vremurilor noi, mutate mai tot timpul on-line.

Penultimul concert al festivalului, intitulat „Mitteleuropa”, este încredințat în întregime oaspeților străini și aduce un omagiu mănosului creuzet artistic central-european, din care cultura noastră modernă s-a hrănit nu odată; în aceeași zi, simpozionul internațional cu o participare selectă prezidată de muzicologul britanic Jim Samson va reflecta tocmai asupra valorilor muzicale naționale ivite din acest spațiu.

Ne bucurăm în continuare de parteneriatul tradițional cu Filarmonica „Transilvania”  pentru a oferi un final de festival strălucitor: sub bagheta lui Cristian Mandeal, excelenta orchestră va interpreta lucrări în primă audiție absolută de Cornel Țăranu și György Selmeczi (proaspăt distins cu prestigiosul Premiu „Kossuth”), alături de o spumoasă suită de inspirație folclorică de Sabin Păutza. Punctul de mare interes al concertului – capodopera rar interpretată a lui Olivier Messiaen Poèmes pour Mi, intonate de vocea splendidă a Rodicăi Vică, va putea fi ascultată pentru prima dată în România – prilej de neratat pentru orice meloman!


***


Biletele pentru concertele din 6, 7, 8, 9, 10 și 11 aprilie (12 lei) vor fi puse în vânzare de către Asociația AMGD la sala de spectacol cu o oră înaintea concertelor / Biletele pentru concertul din 12 aprilie vor fi puse în vânzare de către Filarmonica de Stat ”Transilvania” / Pentru studenți și pensionari se aplică o reducere cu 50%. 

***

 

Proiect cultural co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național  

Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.

 

Organizator: Academia de Muzică ”Gheorghe Dima”


Parteneri:

Filarmonica de Stat ”Transilvania”, Institutul Cultural Român, Forumul Cultural Austriac – București, Centrul Cultural German din Cluj-Napoca, Fundația Transilvania Leaders, Uniunea Compozitorilor și Muzicologilor din România, Școala Doctorală ”Sigismund Toduță”, Societatea Filarmonică ”Transilvania”, The Graduate Center NY, The Brook Center, Répertoire International de Littérature Musicale, Programul Erasmus+ al Uniunii Europene, Asociația Academiei de Muzică ”Gheorghe Dima”

 

Parteneri media:

Radio România Muzical, Radio România Cluj, Radio România Cultural, cluj.com,

clujlife.com, clujulcultural.ro, Cotidianul Transilvan, Radio Clasic, EBS Radio, Făclia, Ilikecluj.ro, Iulius Mall, mklasica.ro, Szabadság, TVR Cluj, Zile și Nopți Cluj-Napoca

 

 

”MONDES SONORES” / ”LUMI SONORE”

6 aprilie, ora 19 - Studioul de concerte al AMGD (Ion I. C. Brătianu, nr. 25, Cluj)

Ansamblul 2e2m 

dirijor Pierre Roullier 

Jean-Philippe Grometto – flaut, Véronique Fèvre – clarinet, Véronique Briel – pian,

Léo Marillier – vioară, Claire Merlet – violă, David Simpson – violoncel 

Regia tehnică – Yannick Le Gall  

Amfitrion: acad. Cornel Țăranu, director fondator Cluj Modern  

PROGRAM

Aurélien Dumont – Berceuses et des poussières (2012) – p.a.r.

Tristan Murail –  Paludes (2011) – p.a.r.

Diana Rotaru – tremurcutremur (2008)

Matei Pop – Nostalgia (2019) – p.a.a.

Francesca Verunelli – Cinemaolio (2014) – p.a.r.  

Ansamblul 2e2m 

2e2m este unul dintre cele mai longevive și prestigioase ansambluri franceze dedicate creației muzicale contemporane. Numele ansamblului, care semnifică ” études et expressions des modes musicaux”, a devenit o garanție a pluralismului și a deschiderii. Altfel spus, ansamblul nu a ignorat nimic din practica artistică a ultimelor patru decenii. Cu un repertoriu de peste 750 de partituri create, ansamblul prezintă publicului numeroși compozitori de referință și construiește în același timp un repertoriu de lucrări menite să devină repere. 2e2m este o prezență importantă pe scene naționale și internaționale. Abordând întreaga paletă stilistică, de la clasic, la modern și contemporan, ansamblul joacă de asemenea un rol major în noile abordări interdisciplinare. ensemble2e2m.com 


Concertul este realizat cu sprijinul SPEDIDAM și este parte a programului « Bien entendu ! Un mois pour la création musicale » / Futurs Composés.

Concertul este prezentat în cadrul Festivalului de Muzică Contemporană CLUJ MODERN, ediția a XIII-a, proiect cultural co-finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional. Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitea beneficiarului finanțării.

Manifestarea este realizată cu sprijinul Fundației Transilvania Leaders

Partenerii și susținătorii Festivalului de Muzică Contemporană CLUJ MODERN, ediția a XIII-a

Organizator: Academia de Muzică ”Gheorghe Dima” 

Filarmonica de Stat ”Transilvania”, Institutul Cultural Român, Forumul Cultural Austriac – București, Centrul Cultural German din Cluj-Napoca, Fundația Transilvania Leaders, Uniunea Compozitorilor și Muzicologilor din România, Școala Doctorală ”Sigismund Toduță”, Societatea Filarmonică ”Transilvania”, The Graduate Center NY, The Brook Center, Répertoire International de Littérature Musicale, Programul Erasmus+ al Uniunii Europene, Asociația Academiei de Muzică ”Gheorghe Dima” 

Manifestare organizată în cadrul sezonului România-Franța 2019 

Sezonul România-Franța 2019 este organizat și implementat de către următoarele instituții:

Din partea României: Ministerul Afacerilor Externe, Secretariatul General al Guvernului, Ministerul Culturii și Identității Naționale, Ministerul Apărării Naționale, Ministerul Turismului, Ministerul Cercetării și Inovării, Ministerul Educației, Ministerul Economiei, Ambasada României în Franța și Institutul Cultural Român.

Comisar general : Andrei Țărnea

Din partea Franței: Institutul Francez cu sprijinul Ministerului pentru Europa și Afaceri Externe, Ministerului Culturii, Ministerului Economiei și Finanțelor, Ministerului Educației Naționale, Ministerului pentru Învățământ Superior, Cercetare și Inovare, Ministerului Tranziției Ecologice și Solidarității, Ministerului Sportului, al Ambasadei Franței în România, al rețelei filialelor Institutului Francez din România și al Alianțelor franceze.

Comisar general : Jean-Jacques Garnier

 

CLUJ À LA CARTE: „KLAUSENBURGER LIEDERKREIS”

7 aprilie, ora 11 - Studioul de concerte al AMGD (Ion I. C. Brătianu, nr. 25, Cluj)

Din creația vocală a compozitorilor clujeni

Daniela Păcurar-NeamțVera Negreanu

Iulia MercaHorea Haplea

Tiberius SimuSilvia Sbârciu

Sándor KöpecziDiana Dava-Barb

la orgă Erich Türk

Amfitrion:  Adrian Pop, director artistic Cluj Modern

PROGRAM:

Sub vraja lui Eminescu

  Gheorghe Dima – De ce nu-mi vii (1897)                                                                          

Sub cerul lui Nichita

  Dan Voiculescu – Înapoierea cheii / Dezîmblânzirea (1999)                                                        

  Iulia Cibișescu – Trei lieduri din ciclul Înghesuita lumină (2019) – p.a.a.                                 

            Există-mă - Spirit de haiku - Astfel 

  Ionică Pop – Muzica (2009)                                                                                           

  Constantin Rîpă – Tocirea (1984)                                                                                 

Miscellanea

  Gabriel Irányi – Das wahre Bild der Vergangenheit pe un text de Walter Benjamin (2004)

  Răzvan Metea – Cântec de ploaie pe versuri de Ana Blandiana (2016)                                                

  Tudor Feraru – Două cântece de dragoste (Bliss Carman, Clément Marot, 2019) - p.a.a.

  Max Eisikovits – Buna Vestire pe versuri de Tudor Arghezi (1969)

  Terényi Ede – Medáliák (Medalioane) pe versuri de Jόzsef Attila (1969)                         

Diszno, de akin jáspis a csülök / Elefánt voltam, jámbor es segény

Huszonhárom király sétál

Sub crugul lui Blaga

  Max Eisikovits – În lan (1969)                                                                                         

  Marțian Negrea – Sus / Primăvară (1964)

  Tudor Jarda – Strigăt în pustie (1969)                                                                 

Psalm

  Hans Peter Türk – Psalmul CXVII pentru soprană și orgă (1991)

 

„CERCURI”

7 aprilie, ora 19 - Studioul de concerte al AMGD (Ion I. C. Brătianu, nr. 25, Cluj)

Ansamblul PROFIL 

al Universității Naționale de Muzică București

dirijor Dan Dediu

Diana Moș – vioară, Petru Nemțeanu – vioară,

Marian Movileanu – violă, Mircea Marian – violoncel,

Săndel Smărăndescu – contrabas

Cristian Buciumaș – fagot

Amfitrion: Dan Dediu, director artistic 

PROGRAM

Nicolae Teodoreanu– Cvartetul de coarde nr. 2 (1989)

Liviu Comes – Măguri pentru fagot solo (1982)

Șerban Marcu – Necântec pentru fagot și cvintet de coarde (2019) – p.a.a.

Jörg Widmann – Cvartetul de coarde nr. 3 „Jagdquartett” (2003)

Mihai Măniceanu – Concentric concerto pentru fagot și cvintet de coarde (2018) – p.a.a. 

 

”DINCOLO DE COLIND”

8 aprilie, ora 19 - Studioul de concerte al AMGD (Ion I. C. Brătianu, nr. 25, Cluj)

Variațiuni contemporane inspirate din colinde culese de Béla Bartók 

Ansamblul SonoMania - București

dirijor Simona Strungaru

Raluca Stratulat – vioară, Valentin Ghita – oboi, Mihai Pintenaru – clarinet, Tamara Dica – violă, Eugen-Bogdan Popa – violoncel, Mihai Murariu – pian 

Amfitrion: Diana Rotaru, director artistic 

PROGRAM 

Andrei Petrache – Colindomania (2018)

Sebastian Androne-Nakanishi – Luminous (2018)

Alexandru Murariu – Colind-meditație (2018)

Bogdan Pintilie – Reconstruction (2018)

Alexandru Sima – weave.tear (2018)

Sebastian Țună – Perpetuum (2018)

DanDe Popescu – Crește-mi, Doamne, creștiu & Îndrea (2018)

Vlad Baciu – Let it Ring (2018)

Aurelian Băcan – Variațiuni de colind(d)at (2018)

Áron Török-Gyurkó – Plai de munte (2018)


Concert realizat cu sprijinul Institutului Cultural Român

 

„STRINGS ONLY”

9 aprilie, ora 19 - Studioul de concerte al AMGD (Ion I. C. Brătianu, nr. 25, Cluj)

Cvartetul GAUDEAMUS

al Filarmonicii de Stat Brașov 

Lucia Neagoe, vioara I 

Raluca Irimia, vioara II-a

Leona Varvarichi, violă

Ștefan Neagoe, violoncel 

Amfitrion: Traian Boală, Cvartetul Arcadia  

PROGRAM: 

Roman Vlad – Vibrații pentru cvartet de coarde (2018) 

Ulpiu Vlad – Sonorități din flori albastre pentru două viori (2018)

Dan Dediu – Cvartetul de coarde nr. 6 „Axis” (2018)

Adrian Iorgulescu – Cvartetul de coarde nr. 4 (2018)

Adrian Pop  – Pas de quatre pentru cvartet de coarde (2018) 


Concert realizat cu sprijinul Institutului Cultural Român

 

„AMGD@100.RO”

10 aprilie, ora 19 - Studioul de concerte al AMGD (Ion I. C. Brătianu, nr. 25, Cluj)

Ansamblul AdHOC

dirijor Matei Pop

Aida Carmen Soanea – solo violă

Apollonia  Egyed  soprană

Raluca Ilovan – flaut, Adrian Cioban – oboi, Aurelian Băcan – clarinet, Rareș Sângeorzan – fagot, Ion Marina-Uifălean – corn, Emil Simion – percuție, Eva Butean – pian, Vlad Răceu – vioară, Diana Man – vioară, Ovidiu Costea – violă, Attila Fábián – violoncel, Rόbert György - contrabas 

Amfitrion:

Matei Pop, director artistic 

PROGRAM: 

Adrian Borza – Fractus III pentru percuție și bandă (2017)

Cristian Misievici – Șapte intersecții ale unui sentiment cu un anotimp (1986)

Ciprian Pop – Ludus cvintetix pentru clarinet și cvartet de coarde (2012) – p.a.a.

Valentin Timaru – Sonata per viola sola (2012)

            Fantasia – Intermezzo sempre pizzicato – Finale sempre ostinato

Cristian Bence-Muk – Song for the Children of Men pentru violă și ansamblu (2019) – p.a.a.

Ghenadie Ciobanu – Deux chansons pentru voce și ansamblu (2018) – p.a.a.

            Ma maison à grand air (versuri Valeriu Matei)

            Après chaque seconde (versuri Matei Vișniec)

Dan Variu – Suomisaundi (2017)

 

SIMPOZION INTERNAȚIONAL DE MUZICOLOGIE

11 aprilie, ora 10 - Sala ”Ion Lapedatu” a Băncii Naționale a României (Piața Unirii, nr. 7)

”National Musical Cultures in Central and Southeastern Europe: Initiatives and Arguments, Development and Dialogue”

Culturi muzicale naționale în arealul central și sud-est-european: inițiative și argumente, dezvoltare și dialog”

Keynote speaker: 

Jim Samson - Profesor Emerit, Royal Holloway University of London

Comunicări susținute de: 

Zdravko Blažeković (The City University of New York)

Jan Dušek (Academy of Performing Arts, Prague)

Anita Mayer-Hirzberger (Universität für Musik und darstellende Kunst Wien)

Florinela Popa (Universitatea Națională de Muzică București)

György Selmeczi (University of Theatre and Film Arts Budapest)

Elena Chircev (Academia de Muzică „Gh. Dima” Cluj-Napoca)

Bianca Țiplea Temeș (Academia de Muzică „Gh. Dima” Cluj-Napoca)

Otilia Badea (Cluj-Napoca)

Intrarea la simpozion este liberă, însă accesul la BNR se face pe bază de prenotare. Cei interesați sunt rugați să confirme prezența la adresa de email alexandra.magazin@amgd.ro, până la data de 5 aprilie 2019. La intrarea în incinta BNR va fi nevoie să prezentați actul de identitate.


Eveniment realizat cu sprijinul Școlii doctorale ”Sigismund Toduță” și în colaborare cu RILM, The Graduate Center - City University of New York, The Brook Center New York, Universität für Musik und darstellende Kunst Wien

 

„MITTELEUROPA”

11 aprilie, ora 19 - Studioul de concerte al AMGD (Ion I. C. Brătianu, nr. 25, Cluj)

Matei Ioachimescu – flaut

Alfredo Ovalles – pian

Viktoriia Vitrenko – soprană

Mark Johnston – vioară

Bernd Schmitt – regie 

Amfitrion: Anca Mihuț, regizor 

PROGRAM:  

Wolfram Wagner - Duo  (2004) – p.a.r.

Jan Dušek – Ballata pentru flaut și pian (2019) – p.a.a.

Sigismund Toduță – Sonata a 2-a pentru flaut și pian (1987/88)

I. Egloga II. Toccata III. Threnia

Gabriele Proy – Inachis io (2012) – p.a.r.

Margareta Ferek-Petrić – Beastie Poetry (2018)

György Kurtág – Kafka-Fragmente op. 24 (1985/86) - p.a.r. 


Concert realizat cu sprijinul Forumului Cultural Austriac și al Centrului Cultural German Cluj-Napoca

 

„JOCURI ȘI RIME”

12 aprilie, ora 19 - Auditorium Maximum al UBB (Str. Em. de Martonne, nr 1)

Orchestra Filarmonicii de Stat „Transilvania”

dirijor Cristian Mandeal

solistă Rodica Vică 

Amfitrion: Marius Tabacu, director al Filarmonicii „Transilvania” 

PROGRAM: 

Cornel Țăranu – Jeux de palindrome (2016)– p.a.a.

Olivier Messiaen – Poèmes pour Mi (1936)– p.a.r. 

György Selmeczi – Joc de pehlivani / Clown games and passions (2018) – p.a.a.

Sabin Pautza – Jocuri II (1973/1984) 


Concert realizat în parteneriat cu Filarmonica de Stat „Transilvania” Cluj-Napoca

 

 
طراحی سایت